4 творчі вправи на розвиток креативного письма в школі

розвиток креативного письма в учнів

Як розвивати в учнів й учениць креативне мислення та вчити їх писати оригінально? Марія Титаренко, українська письменниця, медіадослідниця й експертка Національного проєкту «Пишемо есе», який реалізує ГО «Вчися», радить експериментувати зі словом. Наприклад, вигадати дивоістоту та дати їй назву або знайти слова, що ховаються в інших словах.

Нещодавно в Марії вийшла дебютна збірка для дітей «Акі-які-ака-я» (видавництво «Маґура»), що містить вірші й віршовані казки, які письменниця створила за понад 10 років. Авторка пропонує чотири вправи для розвитку креативного письма, а приклади до них подає зі своєї дитячої збірки.

ДОБІРКА ВПРАВ НА РОЗВИТОК КРЕАТИВНОСТІ

1. Вигадуємо і «патентуємо» небачене створіння!

• Вигадайте небачене-нечуване створіння;
  • дайте йому класну прикметну назву (можна з гумором, із грою значеннями й словами чи складами); 
  • яскраво опишіть це створіння (прозово чи віршем), наче створюєте йому профайл-візитівку для всесвітньої антології небачених дивоістот. 

Як бонус: намалюйте це створіння самі чи разом у групі.

Приклад: Акі-які-ака-я — створіння, ім’я якого винесене в назву книжки. Його вигадала доня авторки, Маня. До слова, у збірці є чотири різні вірші про Акі-яку, у кожному з них істота виявляє себе інакше, ба більше — четверта «Ака-яка» ще й написана мовою Ака-як! Тут подаємо за приклад «Ака-яку» № 2

приклад «Ака-яку»

«Усі ми в дитинстві вигадували дивоістот (а деякі відомі письменники не зупинялись і зажили собі на цьому світової слави!). Дітям властиво вигадувати дивовижі й очуднювати світ, як дихати чи стрибати по калюжах! Із досвіду: цю вправу легко виконують молодші школярі, з більшим зусиллям — старшокласники, а дорослі часто-густо зі скрипом і рипом. Тож вправа залюбки “прокачає” творчописні мʼязи всіх вікових груп», — зауважує Марія Титаренко.

2. Шукаємо приховані словечка в словах!

• Знайдіть слова, які ховаються в інших словах, і впіймайте їх;
  • спробуйте погратися з ними: наприклад, напишіть коротенького віршика про слова в словах, можна (і навіть бажано) — весело і з гумором!

Приклад: у збірці «Акі-які-ака-я» є цикл таких ігрослів під назвою «Слова з пів слова». Наприклад, журавлик і равлик, лосось і лось, пісочок і сочок, цибулька і булька. Обережно: ця вправа не така проста, як здається на перший погляд! Слова вміють так маскуватися, що годі відшукати! Як бонус, можна проілюструвати ці словесні ігри, як це зробила художниця Олена Потьомкіна.

3. Дивовижний кольоропис: вигадуємо кольори!

• Спробуйте вигадати власний колір, якого ще ніхто до вас не винайшов, як-от «бризкавичний» колір у вірші Марії Титаренко;
  • поясніть цей колір у віршику чи прозі або пограйтеся з кольорами, які існують, і пошукайте в них цікавинки або парадокси. 

Приклад: у збірці «Акі-які-ака-я» є цикл віршів про кольори із назвою «КольороНЕзнавство». З нього можна дізнатися, які кольори мають мамин сміх і гнів, які кольори тануть у роті, а які смердять, які кольори має дощ і як так вийшло, що кольори птахів не відповідають їхнім назвам.

«Чи існують кольори поза спектром веселки? Авжеж! І тут ми говоримо не лише про мільйон відтінків і півтонів, а передовсім про кольори, яких не існує у звичних художніх палітрах! Вмикаймо фантазію і синестезію (коли кольорове сприйняття залучає інші органи чуття: смак, дотик, слух) — і витворяймо!» — радить Марія Титаренко.

креативні вправи Марії Титаренко

4. Мистецтво нісенітниць: пускаємося берега!

Пишемо в групі нісенітниці! Найкраще, коли в усіх є задана тема, на яку, власне, і потрібно нісенітнити. Пропонуємо понавигадувати дурниць і всіляких витворялок про кавун.

Приклад: у книзі «Акі-які-ака-я» є цикл віршів-нісенітниць під назвою «Кавунеїда». Тут авторка не лише пускається берега (у кавуні, ясна річ), але й кличе читачів і читачок до діалогу: наприкінці кожної строфи вона питає, правда це чи ні.

«Чи пробували ви коли-небудь вигадувати нісенітниці? Якщо ні, то є чудова нагода. Взагалі, творити тексти алогічні, парадоксальні, химерні, абсурдні й геть безглузді — то ціле мистецтво! Як і в першій вправі, що доросліша (і серйозніша!) авдиторія, то це завдання набуває більше зірочок складності. Вправа чудово тренує креативне (латеральне) мислення й підіймає настрій, от спробуйте», — радить Марія Титаренко.

Більше натхнення для розвитку креативного мислення можна знайти в книзі Марії Титаренко «Акі-які-ака-я», яка, до речі, потрапила у ТОП БараБуки 2025 і перемогла в номінації «Поетична книжка року», у «Вибір Читомо-2025: найважливіші дитячі книжки року», а також увійшла до списку найкращих українських книжок 2025 року за версією Українського ПЕН. 

Нагадаємо, що «Національний проєкт: пишемо есе» передбачає впровадження інноваційних методичних матеріалів, які сприятимуть розвитку критичного мислення, навичок письма та читацької грамотності українських школярів і школярок.

Національний проєкт «Пишемо есе» реалізує ГО «Вчися» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» в партнерстві з National Writing Project (США).

Фото Анастасії Мантач, Марії Титаренко та Freepik

Над текстом працювали Ірина Троян і Катерина Бортняк

Щоб бути в курсі важливих освітніх новин, підписуйтеся на наші сторінки в соцмережах:

Other topics

View all
View all